Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

ΜΑΡΟΥΛΙ lactuca sativa)

Καταγωγή: Στους τοίχους των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων βρέθηκαν απεικονίσεις από την καλλιέργεια και την κατανάλωση μαρουλιού. Αρχικά τα καλλιεργούσαν για ζωοτροφή και για το λάδι από την έκθλιψη του σπόρου.  Από την Αίγυπτο πέρασαν στις Μεσογειακές χώρες και στην  Ευρώπη και από τους Ευρωπαίους στην Αμερική.

Ονομασία: Στα λατινικά η ονομασία τους είναι: lettuce που προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του φυτού  (από το Lac ( lactuca) που σημαίνει γάλα και sativaότι καλλιεργείται για τον σπόρο).


Θρεπτική αξία: Τα μαρούλια τρώγονται είτε νωπά (σαλάτα) είτε μαγειρεμένα (φρικασέ ή βρασμένα).
Τρώγεται  το φύλλωμά τους  και η καρδιά , όπως λέμε τον κοντό κύριο άξονα με χρώμα άσπρο - πράσινο ως βαθύ πράσινο από όπου φυτρώνουν τα φύλλα . Τα φύλλα είναι λεία , κατσαρά ή στρογγυλά και καλύπτονται με κηρώδη ουσία. Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C και ασβεστίου.
Ιδιαίτερη σύσταση σε όσους υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές να προτιμούν τα κόκκινα μαρούλια ή μελανά όπως συνηθίζεται να τα λέμε, γιατί είναι πολύ τρυφερά.
Επίσης συστήνονται στη διατροφή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να αυξήσουν την πηκτικότητα του αίματος τους.  Μέσα σε δυο μέρες αν φάγουν μαρούλι αυξάνεται η πηκτικότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σποροπαραγωγή: Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό. Ανοίγουν το πρωί  για λίγες ώρες. Τα σπέρματα είναι αχένια και ωριμάζουν 10 – 15 μέρες μετά την άνθηση που γίνεται σταδιακά.
Για σποροπαραγωγή τα φυτά της μιας ποικιλίας από την άλλη πρέπει να φυτεύονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 500 μέτρα.

Ποικιλίες: Οι ποικιλίες του μαρουλιού είναι τεσσάρων τύπων:

1.       Φυλλώδης τύπος (leafy). Με σγουρά φύλλα με  τις εξής ποικιλίες:
 Κοινά μαρούλια
Αντιδομάρουλα ( φύλλα κυματοειδή σχιστά)
Σαλάτα Νεαπόλεως
Βασιλικών ( σγουρή σαλάτα) *

2.       Κεφαλωτός τύπος ( butter head). Με κεφάλι , λαχανομάρουλα με  τις εξής ποικιλίες:
Κόκκινα κλειστά ( με ρόδινα κυματοειδή και πολύ τρυφερά φύλλα)
Τεσσάρων εποχών ( με μικρές στρογγυλές και   λίγο πλατειές κεφαλές)
Κρέπια

3.        Φυλλώδης Κεφαλωτός τύπος (crisp head  ή iceberg)  με τις εξής ποικιλίες:
Νέας Μαγνησίας ( κεφαλωτή ίσα σαλάτα)*  πρώιμη.

4.       Τύπου ρομάνα ( cos με ίσα φύλλα με τις εξής ποικιλίες:
Κωνσταντινουπόλεως ( με μακριά βαθυπράσινα φύλλα)
Πατησιώτικα
Μαύρα ( με κοκκινόμαυρα φύλλα)
Paris Island Cos (Ρομάνα) που καλλιεργείται σε όλη Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα.

Οι ποικιλίες που σημειώνονται με * δημιουργήθηκαν από την AGRIS A.E. Από εγχώριο γενετικό υλικό με μαζική επιλογή και βάση το ατομικό φυτό.

Καλλιέργεια: Το μαρούλι ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα . Έτσι, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, στην Ευρώπη καλλιεργείται και τρώγεται και το καλοκαίρι.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν επιμήκυνση της κεφαλής  οπότε η ποιότητα της κεφαλής μειώνεται.
Για τρυφερές κεφαλές χρειάζεται καλός φωτισμός , δροσερές νύχτες και άφθονη εδαφική υγρασία. Οι κεφαλές χαλαρώνουν όταν βρέχει την εποχή του σχηματισμού τους.
Τα μαρούλια  σπέρνονται απευθείας στο χωράφι ή μεταφυτεύονται από τα σπορεία όπου χρειάζονται περίπου 15 – 20 ημέρες για να πετάξουν δύο πραγματικά φυλλαράκια και να μεταφυτευθούν. Επίσης μεταφύτευση γίνεται και στο χωράφι για να αραιώσουν τα φυτά.
Συντομεύεται η καλλιεργητική περίοδος των μαρουλιών όταν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους  βρίσκονται σε θερμοκήπιο , γιατί εξασφαλίζουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Συγκομιδή: Τα φυλλώδη μαρούλια μαζεύονται μόλις μεγαλώσουν τα φύλλα τους.
Αν παραμεγαλώσουν τότε γίνονται σκληρά και πικρά.
Τα κεφαλωτά πρέπει να συγκομισθούν πριν να αναπτυχθεί  το ανθικό στέλεχος.
Τα μαρούλια κόβονται με μαχαίρι λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους . Δεν κόβονται υγρά γιατί σχίζονται τα φύλλα τους . Τα λασπωμένα και άρρωστα φύλλα απομακρύνονται αμέσως. Μπορούν να διατηρηθούν σε 0 C  μέχρι 3 ή 4 εβδομάδες.
Για οικιακή χρήση αφαιρείς τα περιφερειακά φύλλα και μένει σχεδόν ανέπαφο το μαρούλι για άλλη συγκομιδή.

Πηγή: ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ - Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δράσεις  του ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ
26ο φύλλο,  Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013/Σύνταξη: Γιάννης Βαρελάς : johnvar@otenet.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ταραµοσαλάτα από λευκό ταραµά (Μπαρμπαρίγου)

Κατηγορία: ΣαλάτεςΤαραμοσαλάτα
20110301_0731ed
Υπέροχη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα από ταραμά χωρίς χρωστικές ουσίες! Απολαύστε την με φρέσκο, σπιτικό, ζεστό ψωμάκι!
Διαβάστε τη συνταγή για την ταραμοσαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
Υλικά συνταγής:
  • 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
  • 3 γεμάτες κ.σ. ταραμά λευκό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 500 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • Εκτέλεση
    1. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο.
    2. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
    3. Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται ηταραμοσαλάτα μας.
    Tips:
    Το ελαιόλαδο πρέπει να πέφτει με ροή κλωστής για να μην κόψει ηταραμοσαλάτα.
    Περισσότερες συνταγές με:

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
     *
    Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Συνταγές με κέφι

    συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

    Μωσαϊκό με χαλβά και σοκολάτα (Παρλιάρος)

    Κατηγορία: ΓλυκάΜωσαϊκόΧαλβάς
    1797470_710553992300229_431923856_n1
    Πεντανόστιμο ξεχωριστό μωσαϊκό με χαλβά και σοκολάτα. Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα από τον Στέλιο Παρλιάρο.
    Διαβάστε τη συνταγή για το μωσαϊκό με χαλβά και σοκολάτα:
    Υλικά συνταγής:
  • 350 γρ. μακεδονικό ταχίνι με κακάο
  • 60 γρ. κουβερτούρα ΙΟΝ
  • 1 κουτάλι σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ
  • 400 γρ. μακεδονικός χαλβάς μεαμύγδαλα
  • 200 γρ. μακεδονικός χαλβάς με γεύση βανίλια
  • Εκτέλεση:
    1. Λιώνουμε την σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το σησαμέλαιο και ενσωματώνουμε το ταχίνι με κακάο. Κόβουμε σε κύβους τον χαλβά με αμύγδαλα και τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
    2. Αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, τοποθετώντας στο εσωτερικό της μία λαδόκολλα ή μια μεμβράνη. Κόβουμε τον χαλβά με γεύση βανίλια σε λεπτές φέτες και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού. Αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο και ξεφορμάρουμε.


    Θερμιδομετρητής

    Προσθέστε τον θερμιδομετρητή στο site ή blog σας

    Θερμιδομετρητής:
    Κάντε copy-paste στη σελίδα σας τον παρακάτω κώδικα:

    <table align="center" width="210px" bgcolor=5590dd border=1><tr><td align=center> <a href="http://thermides.gr" style="text-decoration:none;"> <font size=4 color=000000><b>Θερμιδομετρητής:</b></font></a> <p> <form method="GET" action="http://thermides.gr" target="_blank"> <input type="text" name="search_criteria" size="11"><input type="submit" value="Αναζήτηση" size=15></form> </p></td></tr></table>

    Translate