Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ Κ.ΑΣΙΑ?



17/9/08


Μύθος η προέλευση των Τούρκων από την Κεντρική Ασία

Επειδή σας υποσχεθήκαμε κάτι σαν τούρτα, για να μοιραστούμε το γεγονός της συμπερίληψης του ιστολογίου μας στα 100 δημοφιλέστερα ιστολόγια της Ελλάδας, σας παρουσιάζουμε μετάφραση κειμένου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σαμπάχ, που αφορά τη γενετική καταγωγή των Τούρκων.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο ανθρωπολόγος Τιμουρτζίν Μπιντέρ (Timuçin Binder), καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), ανατρέπει τον ισχυρισμό για φυλετικό εκτουρκισμό της Ανατολίας μετά το 1071: Οι κάτοικοι της Ανατολίας ζουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και σαράντα χιλιάδες χρόνια.
Οι φοβερές εξελίξεις στη γενετική τεχνολογία δεν φωτίζουν μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον μας. Οι συγκριτικές έρευνες στο DNA απαντούν πλέον στο ερώτημα της εθνολογικής προέλευσης διαφόρων ομάδων ανθρώπων. Όμως στην Τουρκία δεν έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες για το θέμα αυτό.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ορισμένα πανεπιστήμια κάνουν αυτές τις έρευνες ατομικά, έναντι υψηλής αμοιβής, ενώ είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα της "γενογραφίας" του National Geographic. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από την Τουρκία προς αυτά τα κέντρα, όπου οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν στοιχεία και γενετικό υλικό και κάποιο ποσό που κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 450 δολάρια. Αυτές τις ατομικές έρευνες που αφορούν την Τουρκία παρακολουθεί στενά ο ανθρωπολόγος Timuçin Binder, του τμήματος Επιστήμης Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας, του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (İTÜ).
Ο Μπιντέρ, που σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (στον κλάδο ερευνών ανθρώπινου πολιτισμού, κοινωνιολογίας και βιολογίας), έχει διεξάγει γενετικές έρευνες, οι οποίες αφορούν την ιατρική, αλλά και την ανθρωπολογία.
Με τον Μπιντέρ μιλήσαμε για τις έρευνες που αφορούν την Τουρκία.

Γενετικά, το 10-15%

* Ποιό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα από τις γενετικές έρευνες που αφορούν τους Τούρκους;

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σήμερα στην Τουρκία, είναι απόγονοι αυτόχθονων φυλών που κατοικούν στα εδάφη αυτά τα τελευταία 40.000 χρόνια. Δηλαδή, οι σημερινοί Τούρκοι δεν ήλθαν από την Κεντρική Ασία, για 40.000 χρόνια δεν το κούνησαν ρούπι από εδώ. Ανήκουν σε αυτά τα χώματα, όπως ανήκουν σ' αυτά τα χώματα και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι προερχόμαστε από την Κεντρική Ασία.

* Δεν είχαμε φυγή πληθυσμών από την Κεντρική Ασία και εγκατάσταση στην Ανατολία;

Έγινε, όμως ο αριθμός εκείνων που ήλθαν από την Κεντρική Ασία ήταν πολύ μικρός. Οι γενετικές έρευνες μας δείχνουν πόσοι είναι εκείνοι που προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύεται ότι η γενετική δομή των κατοίκων της Τουρκίας είναι αναλλοίωτη από τα προϊστορικά χρόνια.

* Πόσοι είναι εκείνοι που ήλθαν από έξω;

Το ποσοστό αυτό είναι μεταξύ 10-15% του συνόλου του πληθυσμού. Δηλαδή εκείνοι που ήλθαν από την Κεντρική Ασία ήταν το 10-15% του πληθυσμού και δεν άλλαξαν γενετικά το λαό της Ανατολίας. Η φυγή από την Κεντρική Ασία είναι ένας μύθος. Εκείνοι οι λίγοι που ήλθαν χάθηκαν μέσα στους ντόπιους πληθυσμούς. Εκτός αυτού, δεν είναι γνωστό αν εκείνοι που ήλθαν απ' έξω ήταν Ιρανοί ή Αφγανοί.

* Γιατί δεν είναι γνωστό;

Η γενετική έρευνα δεν έχει την έννοια της εθνολογικής έρευνας. Δεν υπάρχει γενετικά ο όρος Ογούζ ή Τούρκος. Η γενετική έρευνα μας δίνει στοιχεία για την καταγωγή και τον τόπο που έζησαν οι πρόγονοι ενός ανθρώπου.

Τουρκισμός, μια πολιτισμική ταυτότητα

* Όταν λέτε δεν υπάρχει "τουρκικό γενετικό υλικό" τι εννοείτε;

Ο τουρκισμός είναι μια πολιτισμική ταυτότητα που τη δημιουργήσαμε εμείς. Με τον ίδιο τρόπο και ο ελληνισμός και ο αρμενισμός είναι πολιτισμικές έννοιες που σχηματοποιήθηκαν στην ιστορία. Ο τουρκισμός είναι μια πιο σύγχρονη έννοια, που εμφανίστηκε τα τελευταία 200 χρόνια.
Η ιστορία των ανθρώπων που ζουν σήμερα σε αυτά τα εδάφη αρχίζει από χιλιάδες χρόνια πριν. Δηλαδή, δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε όλους Τούρκους. Ο τουρκισμός είναι μια έννοια που έχει σχέση με το σήμερα. Εμείς δημιουργήσαμε τις δικές μας έννοιες κατά το δοκούν και τους ονομάσαμε όλους Τούρκους.
Δεν ξέρουμε ούτε ποιοί ήταν οι πρόγονοί μας. Εμεί τους Ουιγούρους τους ονομάζουμε Τούρκους, όμως οι ίδιοι δεν δέχονται ότι είναι Τούρκοι. Η επιμονή σε εθνικές ταυτότητες δεν οδηγεί πουθενά. Το να λες ότι είσαι Τούρκος, δεν σημαίνει ότι ήλθες από την Κεντρική Ασία. Ο τουρκισμός είναι μια ταυτότητα που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα.
Εκείνοι που ήλθαν εδώ στα 1100, μας άφησαν ένα κείμενο με τίτλο "Danişmentname", στο οποίο όμως δεν υπάρχει η λέξη Τούρκος, ούτε οτιδήποτε άλλο που να λέει ότι ήταν Τούρκοι. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη λέξη Τούρκος ή τουρκισμός, ήταν οι ξένοι. Επίσης, οι Γκιόκτουρκ (Göktürkler) ήταν εκείνοι που ονόμασαν τους εαυτούς τους Τούρκους.

Πρέπει να αναθεωρήσουμε την επίσημη ιστορία

* Αφού ήταν τόσο λίγοι εκείνοι που ήλθαν από την Κεντρική Ασία, οι δεσμοί μας με τους Ουζμπέκους, τους Κιργιζίους και τους Τουρκμένους πως εξηγούνται;

Οι γενετικές έρευνες που έχουν γίνει μας δείχνουν ότι οι κάτοικοι της σημερινής Τουρκίας έχουν πολύ μικρή σχέση ή θα λέγαμε καμμία σχέση με τους Τουρκομάνους και τους Ουζμπέκους. Οι κάτοικοι της σημερινής Τουρκίας δεν έχουν καμμία βιολογική συγγένεια με τους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας. Από εκεί προήλθε μια πολύ μικρή ομάδα. Αν κάποιοι αναζητούν δεσμούς αίματος, τέτοιοι δεν υπάρχουν.

* Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει καμμία σχέση και δεσμός με τις Τουρκικές Δημοκρατίες (Türk Cumhuriyetler) είναι αντίθετος με την επίσημη ιστορία.

Μάλιστα, και αυτό οφείλεται στο ότι η επίσημη ιστορία είναι προβληματική. Οι εξελίξεις ανατρέπουν την επίσημη ιστορία και θα πρέπει να την αναθεωρήσουμε, αφού οι γενετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι έχουμε συγγενικούς δεσμούς με τους Ουζμπέκους και τους Τουρκομάνους της Κ. Ασίας. Έχει σφηνωθεί στο μυαλό των ανθρώπων ότι έχουμε συγγενικές σχέσεις με τους Τουρκομάνους, τους Ουζμπέκους, τους Ουιγούρους, ακόμα και με τους Μογγόλους. Γι' αυτό όλοι απορούν με τα αποτελέσματα των γενετικών ερευνών.

* Αφού οι κάτοικοι αυτής της χώρας, που τους αποκαλούμε Τούρκους, δεν έχουν σχέση με την Κεντρική Ασία και ζούσαν εδώ πριν το 1071, αυτό σημαίνει ότι εδώ, αυτός ο τόπος έχει μια ιστορία που δεν τη γνωρίζουμε. 

Είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει η ανομολόγητη ιστορία του 85-90% που δεν προέρχεται από την Κεντρική Ασία. Η ιστορία των ανθρώπων που ζούσαν στα εδάφη αυτά, μας παρουσιάζεται σαν ιστορία άλλων, ξένων ανθρώπων, που δεν έχουν σχέση με μας. Δεν μας λένε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι παπούδες, οι πρόγονοί μας. Μας λένε ότι εκείνοι υπήρχαν, αλλά έφυγαν από την Ανατολία όταν ήλθαμε εμείς. Όμως οι έρευνες δεν δείχνουν αυτό. Εκείνοι ήταν οι παπούδες μας, οι πρόγονοί μας.

Ο λαός της Ανατολίας είναι πιο κοντά στους Έλληνες

* Και καλά, με βάση τις έρευνές σας, οι Τούρκοι ποιανών συγγενείς είναι;

Των Ιρανών, των Ιορδανών, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Η γενετική απόσταση μεταξύ Τούρκων και Ιρανών είναι μικρότερη αυτής με τους Τουρκμένους. Οι Τούρκοι της Τουρκίας δεν έχουν καμμία γενετική σχέση με τους Τούβα που κατοικούν στη Ρωσία και ομιλούν τουρκικά, αλλά έχουν στενή, αναπόσπαστη γενετική σχέση με τους Έλληνες και τους Ιρανούς. Αν αποδίδαμε χρωματικά τη σχέση, οι κάτοικοι της Τουρκίας, της Ελλάδας, του Ιράν και της Ιορδανίας έχουμε το ίδιο χρώμα, με διαφορετικούς τόνους. Φυσικά, το ότι έχουμε στενούς γενετικούς δεσμούς, δεν σημαίνει ότι εμείς καταγόμαστε από αυτούς ή εκείνοι από εμάς. Μπορεί άνετα ομάδες που έχουν παρόμοια γενετικά χαρακτηριστικά, να ανήκουν σε διαφορετικά έθνη. Η διαφορά αυτή δεν έχει σχέση με το γενετικό υλικό, αλλά με τα πολιτισμικά χαρακτηρισιτκά.

* Οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι, γενετικά, πόσο κοντά είναι στους Τούρκους;

Αν και ζήσαμε με τους Κούρδους χιλιάδες χρόνια μαζί, σ' αυτά τα χώματα, δεν έχουμε γενετική σχέση. Είναι πιο μακριά από ότι είμαστε με τους Ιρανούς και τους Έλληνες, αλλά πιο κοντά από τους Ουζμπέκους.

Η τουρκοκουρδική σύγκρουση, αυξάνει το ενδιαφέρον για τη γενετική διαφορά

* Πως εξηγείτε το φαινόμενο της αύξησης των αιτήσεων για γενετικές έρευνες το τελευταίο διάστημα;

Οι άνθρωποι τοποθέτησαν τους εαυτούς τους σε μια κατηγορία. Τούς είπαμε όλους Τούρκους ή Κούρδους. Όταν όμως αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την ιστορία, αυξήθηκε και το ενδιαφέρον για την καταγωγή τους. Είναι ένα ενδιαφέρον που σχετίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι συζητήσεις για το Κουρδικό, το Αρμενικό, αυξάνουν το ενδιαφέρον για την καταγωγή των ανθρώπων. Στην Αμερικοί πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν γενετικές έρευνες για την καταγωγή τους. Στην Τουρκία τώρα άρχισε το έντονο ενδιαφέρον. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί οι περισσότεροι γωνρίζουν το γενετικό τους δέντρο των προηγούμενων 600-800 ετών.

* Πόσο ασφαλείς είναι οι γενετικές έρευνες και τα αποτελέσματά τους;

Απόλυτα ασφαλείς. Γιατί το γενετικό υλικό είναι κατά κάποιο τρόπο το μαύρο κουτί του κάθε ατόμου. Μπορεί να ανιχνευθεί η πορεία των ανθρώπων των τελευταίων 60 ή και 90 χιλιάδων ετών. Πιο πριν οι μελέτες βασίζονταν σε εκείνα που έγραψαν οι ιστορικοί. Τα γενετικά χαρακτηριστικά όμως δεν τα γράφουν οι άνθρωποι, για να υπάρχει η περίπτωση λάθους.

ECEVİT KILIÇ
SABAH - 10.12.2007

  • Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ

Αντικαταστάσεις

Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα αυτόν με προσοχή και μόνο ως οδηγό.
ΥλικόΠοσότηταΑντικατάσταση
Αλεύρι για ζύμωμα1 φλ. (160 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλ. (140 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι από τη συνταγή)
ή
1/2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής (65 γρ) + 1/2 φλ. (70 γρ) αλεύρι ολικής άλεσης
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής1 φλ. (130 γρ)3/4 φλ. (105 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. κορν φλάουερ ή νισεστέ
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 φλ. (140 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ.γ. αλάτι
Αμμωνία3/4 κ.γ.1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Αυγά (ασπράδια)1 μεγάλο ασπράδι (30 γρ)2 κ.σ. ασπράδια αυγού κατεψυγμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
ή
1 κ.σ. ασπράδι σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
Αυγά (κρόκοι)2 μεγάλοι κρόκοι (36 γρ)1 μεγάλο αυγό ολόκληρο (57 γρ)
Αυγά (κρόκοι)1 μεγάλος κρόκος (18 γρ)2 κ.σ. κρόκος σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
ή
3 1/2 κ.σ. κρόκος αυγού κατεψυγμένος (σε θερμοκρασία δωματίου)
Βανίλια φασόλι1 φασόλι2-3 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Γάλα εβαπορε1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος ελαφριά ή πλήρη
Γάλα ελαφρύ1 φλ. (240 ml)1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ ελαφρύ + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
Γάλα ξινόγαλο1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά
ή
1 φλ. (225 γρ) γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ
ή
1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Γάλα πλήρες1 φλ. (240 ml)1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ πλήρες + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
ή
1 φλ. (240 ml) γάλα ελαφρύ + 2 κ.σ. (30 γρ) βούτυρο ή μαργαρίνη
Γιαούρτι πλήρες1 φλ. (225 γρ)1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος πλήρη + 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
ή
1 φλ. (240 ml) ξινόγαλο
Εσάνς βανίλιας1 κ.γ.1/2 φασόλι βανίλιας
ή
1/2 - 1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ)
Εσάνς διάφορες (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ)1 κ.γ.1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (βανίλια, πορτοκάλι, αμύγδαλο κλπ)
ή
1-2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο ίδιου αρώματος
Ζάχαρη καστανή ή μαύρη1 φλ. (215 γρ)1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή
ή
1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή + 1/4 φλ. (60 ml) μελάσσα
ή
για ανοιχτή καστανή ζάχαρη βάλτε 1/2 φλ. (110 γρ) μαύρη ζάχαρη + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
Ζάχαρη λευκή1 φλ. (200 γρ)1 φλ. (215 γρ) πατικωμένη καστανή ή μαύρη ζάχαρη
ή
7/8 φλ. μέλι + μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
Ζελατίνη σκόνη1 φάκελος (7 γρ. ή 1 κ.σ.)4 φύλλα ζελατίνης (10 x 23 εκ.)
ή
2 κ.γ. αγάρ
Ζελατίνη φύλλο4 φύλλα (10 x 23 εκ.)1 φάκελος ζελατίνης (7 γρ)
Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)3 κ.σ. (20 γρ)30 γρ. κουβερτούρα (μειώστε το βούτυρο της συνταγής κατά 1 κ.σ. - 15γρ) ή 3 κ.σ. (20 γρ) χαρουπόσκονη
Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη)1 φλ. (90 γρ)1 1/4 φλ. φρέσκια καρύδα τριμμένη
ή 1 1/4 φλ.  (110 γρ) καρύδα αποξηραμέη σε φλύδες
Καρύδα (φρέσκια)1 φλ.1 φλ. (200 γρ) καρύδα αποξηραμένη σε φλύδες
ή 3/4 φλ. (75γρ) καρύδα αποξηραμένη τριμμένη
Καφές (βρασμένος, δυνατός)1/4 φλ. (60 ml)2 κ.σ. (10 γρ) σκόνη εσπρέσο στιγμής διαλυμένη σε 3 κ.σ. καυτό νερό
Κορν φλάουερ ή νισεστέ (για να κάνουμε πιο πηχτές σάλτσες)1 κ.σ. (15 γρ)2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά)1 φλ. (240 ml)7/8 φλ. (210ml) γάλα πλήρες + 2 κ.σ. (30 γρ) λιωμένο βούτυρο ανάλατο
Κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά - όχι για σαντιγύ)1 φλ. (240 ml)2/3 φλ. (160 ml) γάλα πλήρες + 1/3 φλ. (75 γρ) βούτυρο λιωμένο ανάλατο
Κρεμόριο1/2 κ.γ.
1/2 κ.γ.  λευκο ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα πχ)
Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα (συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε ΚΑΙ τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ.γ. μπέικιν ανικαθιστά 1/2 κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).
Λάιμ ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Λάιμ χυμός φρέσκος1 κ.σ.1 κ.σ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι
Λεμόνι ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λάιμ
ή
1/2 κ.γ. εσάνς λεμονιού
Λεμόνι χυμός φρέσκος1 κ.σ.1 κ.σ. έτοιμος χυμός λεμόνι (από μπουκάλι)
ή
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λάιμ
ή
1/2 κ.σ. ξύδι (ανάλογα τη συνταγή - όχι για να δώσει γεύση)
Λίπη: Βούτυρο αλατισμένο1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) ανάλατο βούτυρο + 1/4 κ.γ. αλάτι
ή
1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Βούτυρο ανάλατο1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο βούτυρο και μειώστε το αλάτι στη συνταγή κατά 1/4 κ.γ.
ή
1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Μαργαρίνη1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο
Μαγειρική σόδα (συνήθως θέλει 1/4 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι)1/2 κ.γ.2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (θα πρέπει να αντικαταστήσετε το όξινο υγρό της συνταγής με κάποιο άλλο μη όξινο)
Μαγιά νωπή30 γρ1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)
Μαγιά ξηρή1 φακελάκι (9 γρ)30 γρ νωπή μαγιά
ή
4 κ.γ. μαγια ξηρή σκόνη
Μασκαρπόνε1 φλ. (225 γρ)3/4 φλ. (170 γρ) τυρί κρέμα χτυπημένη με 1/4 φλ. (60 ml) πλήρη κρέμα γάλακτος
Μελάσσα1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) Μέλι
ή
3/4 φλ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη σε 1/4 (60 ml) υγρού (να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει)
Μέλι1 φλ. (240 ml)3/4 φλ. (180 ml) μελάσσα + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
ή
1 1/4 φλ. (250 γρ) λευκή ή καστανή ζάχαρη + 1/4 φλ. (60 ml) υγρού + 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Μπέικιν πάουντερ (συνήθως θέλει 1 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι)1 κ.γ.1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 κ.γ. κρεμόριο + 1/4 κ.γ. νισεστέ
ή
1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 φλ. (120ml) ξυνόγαλο
ή
γιαούρτι (θα αφαιρέσετε 1/2 φλ. από κάποιο άλλο μη όξινο υγρό της συνταγής)
Μπισκότα τρίμα1 φλ. (100 γρ)Μπορεί να αντικατασταθεί με γκοφρέτες σοκολάτας ή βανίλιας, με μπισκότα digestive ή οποιαδήποτε άλλη γεύση μπισκότων
Ξηροί καρποί1 φλ. (100 γρ)Μπορείτε να αντικαταστήσετε όλους τους ξηρούς καρπούς με την αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών
Ξύδι λευκό1/4 φλ. (60 ml)1/3 φλ. (80 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού
Πορτοκάλι ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι
ή
1 κ.γ. καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
Πορτοκάλι χυμός φρέσκος1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) πορτοκαλάδα εμπορίου
Σοκολάτα (κουβερτούρα)30 γρ.3 κ.σ. (20γρ) κακάο + 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (15γρ)
Σοκολάτα γάλακτος30 γρ30 γρ. κουβερτούρα + 30 γρ (2 κ.σ.) ζάχαρη ή 30 γρ. λευκή σοκολάτα
Σοκολάτα λευκή30 γρ30 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Σταφίδες1 φλ. (120 γρ)1 φλ. (120 γρ) αποξηραμένα δαμάσκηνα τεμαχισμένα
ή
1 φλ. (120 γρ) διάφορα φρούτα αποξηραμένα
Χαρούπι (σκόνη)1 κ.σ. (7 γρ)1 κ.σ. (7 γρ) κακάο



Διαβάστε περισότερο: Μετατροπές http://www.sintagespareas.gr/metatropes?start=5#ixzz3QEP5FyHL

ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ Κέικ με ταχίνι και ξερά φρούτα

Κέικ με ταχίνι και ξερά φρούτα

Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 12 μερίδες)

300 γρ. ταχίνι
350 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη άχνη
450 γρ. αλεύρι μαλακό
1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
400 - 500 γρ. ποικιλία από ξερά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες

Διαδικασία

Ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα που είναι κάπως μεγάλα.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα ή με μια κουτάλα το ταχίνι, το νερό και τη ζάχαρη άχνη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να προκύψει ένας ενιαίος χυλός.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και συνεχίζουμε ελαφρώς το ανακάτεμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή ένα τσέρκι ίσου μεγέθους το οποίο στρώνουμε με αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε πάνω σε ταψί. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στους 180° C για 30 λεπτά.
Χαμηλώνουμε στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι· αν τραβώντας το, βγει χωρίς υπολείμματα από το ζυμάρι, τότε είναι έτοιμο. Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Top 10 Wall Christmas Trees for Small Spaces

Casey WatkinsστοHome Decorating Trends - HomeditΠριν από 5 εβδομάδες
Christmas just isn’t Christmas without a Christmas tree. They pop up in all the store window displays and bring the spirit of Christmas into Black Friday shopping. The air feels magical when those lights sparkle in your living room. It seems that tinkley bells and the smell of pine follow you wherever you go. However,... You're reading Top 10 Wall Christmas Trees for Small Spaces , originally posted on Homedit. If you enjoyed this post, be sure to follow Homedit on Twitter, Facebook and Pinterest. The post Top 10 Wall Christmas Trees for Small Spaces appeared first on Home Decora... περισσότερα »

When The Hurricane Gives You A Dune…Make A Hobbit Home

Simona GaneaστοHome Decorating Trends - HomeditΠριν από 2 εβδομάδες
Back in 1964, Hurricane Dora created a dune on a piece of property in Florida. It couldn’t have picked a better place as the property was owned by a very creative architect by the name of William Morgan. But it was a decade later that he decided to take advantage of this natural element. The... You're reading When The Hurricane Gives You A Dune…Make A Hobbit Home , originally posted on Homedit. If you enjoyed this post, be sure to follow Homedit on Twitter, Facebook and Pinterest. The post When The Hurricane Gives You

Translate