Πορτοκαλόφλουδες ζαχαρωμένες
Έχετε φάει ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες; Όχι; Χάνετε! Νόστιμο, νηστίσιμο και εμφανίσιμο!

Τι χρειαζόμαστε για τις φλουδίτσες μας:
4-5 πορτοκάλια από αυτά που τρώμε, όχι αυτά που είναι για χυμό. Κοινώς, χοντρόφλουδα. Αν η περτικαλιά είναι γνωστή σας, από καλό σπίτι, με τις καλύτερες συστάσεις κλπ κλπ, ακόμα καλύτερα, διότι θα τη φάμε που θα τη φάμε τη φλούδα τίγκα στη ζάχαρη, ας μην είναι και τίγκα στα φυτοφάρμακα.
Ξαναλέω και συμπληρώνω:
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
1 φλυτζάνι ζάχαρη επιπλέον για την επικάλυψη (ίσως και περισσότερο)
Τι κάνουμε:
Χαράζουμε τα πορτοκάλια μας σε 6-8 κομμάτια και βγάζουμε τις φλούδες προσεχτικά. Επειδή 4-5 πορτοκάλια είναι πολλά για να τα φάμε μονομιάς, εγώ κάνω το εξής: Καθαρίζω 1-2 για να τα φάμε και φυλάω τα φλούδια σε σακουλάκι στο ψυγείο, μέχρι να έχω τα φλούδια από όλα τα πορτοκάλια.
Όταν πια έχουμε καθαρίσει όλα τα φλούδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πάχος μισό έως ένα εκατοστό. Μπορείτε βέβαια να τις αφήσετε κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (τέταρτα) αν θέλετε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τις πορτοκαλόφλουδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές με καινούριο νερό. Έτσι ξεπικρίζουν και μαλακώνουν οι πορτοκαλόφλουδες. Κανονικά, μετά από κάθε βράσιμο, θέλουν στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας, αλλά έχω συντομεύσει τη διαδικασία και τις στεγνώνω καλά στο τέλος.
Όταν τις έχουμε βράσει πια 3 φορές, απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μην έχουν πολλά υγρά.
Στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, βάζουμε 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1,5 φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν κι αυτές μαζί, μέχρι να πιούν όλο το σιρόπι. Κατα τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χαμηλώσουμε τη φωτιά, ενδέχεται να αρπάξουν οι φλουδίτσες μας, ειδικά αν δεν τις ανακατεύουμε.
Όλη αυτή η διαδικασία με το σιρόπι μπορεί να πάρει συνολικά μισή ώρα.
Μετά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάνουμε, ή ξεκινάμε αμέσως με τη βοήθεια ενός πηρουνιού.
Σε ένα ταψί, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ζάχαρη.
Βάζουμε μέσα στο πιάτο λίγες-λίγες τις φλούδες και τις γυρίζουμε να καλυφτούν με ζάχαρη από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε με όλες τις φλούδες.
Τις στρώνουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε 2-3 ώρες έχουν στεγνώσει (αν και συνήθως εγώ αρχίζω να τις τρώω πριν στεγνώσουν) Τώρα που είναι χειμώνας και έχουμε ανοιχτή την κεντρική θέρμανση, στεγνώνουν και πιο γρήγορα.
Είναι πολύ νόστιμες, αφήνουν στο στόμα την αψάδα των εσπεριδοειδών αλλά έχουν πολλή ζάχαρη. Είναι όμως χωρίς λιπαρά και είναι και νηστίσιμες οπότε ΒΟΥΡ!
Μπορούμε να τις βάλουμε σε βάζο και να τις χαρίσουμε σαν δωράκι από τα χεράκια μας τώρα τις γιορτές. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ή μπελαλίδικο αλλά δεν είναι τόσο. Απλά το έγραψα με πολλά λόγια αναλυτικά για να γίνει κατανοητό.
Σας προειδοποιώ: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε μία!
Καλή επιτυχία!
Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog μικρή κουζίνα: Πορτοκαλόφλουδες ζαχαρωμένες http://mikrikouzina.blogspot.com/2008/12/blog-post_19.html#ixzz3CMisx6GL
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου κειμένου και των φωτογραφιών μου, σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής περιουσίας, χωρίς την έγκρισή μου. Copyright: Αγγελική Ξανθάκη
Έχετε φάει ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες; Όχι; Χάνετε! Νόστιμο, νηστίσιμο και εμφανίσιμο!

Τι χρειαζόμαστε για τις φλουδίτσες μας:
4-5 πορτοκάλια από αυτά που τρώμε, όχι αυτά που είναι για χυμό. Κοινώς, χοντρόφλουδα. Αν η περτικαλιά είναι γνωστή σας, από καλό σπίτι, με τις καλύτερες συστάσεις κλπ κλπ, ακόμα καλύτερα, διότι θα τη φάμε που θα τη φάμε τη φλούδα τίγκα στη ζάχαρη, ας μην είναι και τίγκα στα φυτοφάρμακα.
Ξαναλέω και συμπληρώνω:
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
1 φλυτζάνι ζάχαρη επιπλέον για την επικάλυψη (ίσως και περισσότερο)
Τι κάνουμε:
Χαράζουμε τα πορτοκάλια μας σε 6-8 κομμάτια και βγάζουμε τις φλούδες προσεχτικά. Επειδή 4-5 πορτοκάλια είναι πολλά για να τα φάμε μονομιάς, εγώ κάνω το εξής: Καθαρίζω 1-2 για να τα φάμε και φυλάω τα φλούδια σε σακουλάκι στο ψυγείο, μέχρι να έχω τα φλούδια από όλα τα πορτοκάλια.
Όταν πια έχουμε καθαρίσει όλα τα φλούδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πάχος μισό έως ένα εκατοστό. Μπορείτε βέβαια να τις αφήσετε κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (τέταρτα) αν θέλετε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τις πορτοκαλόφλουδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές με καινούριο νερό. Έτσι ξεπικρίζουν και μαλακώνουν οι πορτοκαλόφλουδες. Κανονικά, μετά από κάθε βράσιμο, θέλουν στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας, αλλά έχω συντομεύσει τη διαδικασία και τις στεγνώνω καλά στο τέλος.
Όταν τις έχουμε βράσει πια 3 φορές, απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μην έχουν πολλά υγρά.
Στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, βάζουμε 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1,5 φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν κι αυτές μαζί, μέχρι να πιούν όλο το σιρόπι. Κατα τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χαμηλώσουμε τη φωτιά, ενδέχεται να αρπάξουν οι φλουδίτσες μας, ειδικά αν δεν τις ανακατεύουμε.
Όλη αυτή η διαδικασία με το σιρόπι μπορεί να πάρει συνολικά μισή ώρα.
Μετά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάνουμε, ή ξεκινάμε αμέσως με τη βοήθεια ενός πηρουνιού.
Σε ένα ταψί, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ζάχαρη.
Βάζουμε μέσα στο πιάτο λίγες-λίγες τις φλούδες και τις γυρίζουμε να καλυφτούν με ζάχαρη από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε με όλες τις φλούδες.
Τις στρώνουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε 2-3 ώρες έχουν στεγνώσει (αν και συνήθως εγώ αρχίζω να τις τρώω πριν στεγνώσουν) Τώρα που είναι χειμώνας και έχουμε ανοιχτή την κεντρική θέρμανση, στεγνώνουν και πιο γρήγορα.
Είναι πολύ νόστιμες, αφήνουν στο στόμα την αψάδα των εσπεριδοειδών αλλά έχουν πολλή ζάχαρη. Είναι όμως χωρίς λιπαρά και είναι και νηστίσιμες οπότε ΒΟΥΡ!
Μπορούμε να τις βάλουμε σε βάζο και να τις χαρίσουμε σαν δωράκι από τα χεράκια μας τώρα τις γιορτές. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ή μπελαλίδικο αλλά δεν είναι τόσο. Απλά το έγραψα με πολλά λόγια αναλυτικά για να γίνει κατανοητό.
Σας προειδοποιώ: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε μία!
Καλή επιτυχία!
Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog μικρή κουζίνα: Πορτοκαλόφλουδες ζαχαρωμένες http://mikrikouzina.blogspot.com/2008/12/blog-post_19.html#ixzz3CMisx6GL
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου κειμένου και των φωτογραφιών μου, σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής περιουσίας, χωρίς την έγκρισή μου. Copyright: Αγγελική Ξανθάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου