Τρουφάκια Μανταρίνι
Θυμάστε το λικέρ μανταρίνι; Όσες το ξεκινήσατε, τώρα θα είναι σχεδόν έτοιμο. Έλεγα να βάλω αυτό το ποστ λίγο αργότερα, αλλά είδα ότι μερικές βιάστηκαν να σουρώσουν το λικέρ και πέταξαν τα μανταρίνια (βλέπε Ρένα, χεχε!). Για να σας προλάβω λοιπόν, το βάζω τώρα.
Δοκιμάστε το λικέρ σας. Αν σας φαίνεται βαρύ, αραιώστε το με λίγο νερό. Αν έχετε υπομονή, περιμένετε μερικές μέρες αφού προσθέσετε νερό. Αν σας αρέσει έτσι, στην υγειά σας!
Τώρα που θα το σουρώσετε, ΜΗΝ πετάξετε τα μανταρίνια. Θα φτιάξουμε με αυτά τρουφάκια μανταρίνι. Βέβαια, μπορούμε να τα φτιάξουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάνει το λικέρ. Αν δεν κάνατε το λικέρ, προμηθευτείτε μανταρινάκια ακέρωτα (τα βιολογικά θα σας βολέψουν) και ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή. Αν έχετε κάνει το λικέρ, ανατρέξτε στα Tips.
Τα τρουφάκια μας είναι νηστίσιμα, ιδανικά για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και για τη Μεγάλη Σαρακοστή που ξεκινάει και όσο να 'ναι, μια υπογλυκαιμία θα την έχουμε! Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Μανταρινότρουφες
250 γρ άχνη ζάχαρη
φλούδα από 4 μανταρίνια* γνωστής και καλής οικογενείας από σπίτι (ακέρωτα, αράντιστα)
1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα (χωρίς φλούδι δηλαδή)
2 κουτ. σούπας λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
Ζάχαρη κρυσταλλική
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα αφού τα βράσουμε 2-3 λεπτά, or else παίρνουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα. Αν τα βράσουμε/ξεφλουδίσουμε εμείς, φροντίζουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα λιώσουμε.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα.
Βράζουμε 2 φορές τις μανταρινόφλουδες για λίγο για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν, πετώντας κάθε φορά το νερό.*
Πολτοποιούμε κι αυτές στο μούλτι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ίσως σας φανεί στεγνή η ζύμη και νομίσετε ότι δε μπορείτε να τα πλάσετε. Μη βιαστείτε να προσθέσετε ποτό. Πατικώστε με το κουτάλι σας τη ζύμη και αφήστε τη λίγη ώρα, να βγάλουν τα αμύγδαλα τα έλαιά τους, έτσι ώστε να υγρανθεί το υλικό. Αν μετά από λίγη ώρα εξακολουθεί να σας δυσκολεύει στο πλάσιμο, προσθέστε λίγο λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ. Πλάθουμε λίγα-λίγα, παίρνοντας πολύ μικρή ποσότητα στο χέρι μας και σφίγγοντάς το στη γροθιά μας για να ενωθεί το υλικό και να μην διαλύεται. Τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και αν θέλετε και σε άχνη. Αν κολλάει το μίγμα στα χέρια μας, βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ, λικέρ, ή έστω νερό ανά 3-4 τρούφες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεραίνονται εύκολα γι αυτό τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα…τα τρώμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε :-) Επειδή ξεραίνονται εύκολα, εγώ τα κυλάω μόνο σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Και τώρα το tip (αγαπημένη μου συνήθεια).
Το κλου της συγκεκριμένης συνταγής είναι το εξής: Οι φλούδες στις δικές μου τρούφες δεν είναι βρασμένες αλλά είναι οι φλούδες από τα μανταρίνια που χρησιμοποίησα για να φτιάξω το λικέρ. Δηλαδή, έφτιαξα το λικέρ μου (το οποίο γίνεται και σε σύντομο χρόνο 25-30 μέρες), και όταν ήταν έτοιμο πήρα τις φλούδες οι οποίες λόγω του μουλιάσματος είχαν μαλακώσει και ξεπικρίσει. Τις πολτοποίησα και συνέχισα χωρίς βρασίματα-ξεπικρίσματα.
Αν χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από το λικέρ, προσέξτε την ποσότητα λικέρ που θα βάλετε γιατί αλλιώς θα τραγουδάτε μετά. Πολύ πιθανό να τραγουδάτε το "Μωρή κοντούλα λεμονιά" γιατί από το πολύ λικέρ που θα έχετε πιει κατά λάθος, θα έχετε μπερδέψει τα εσπεριδοειδή και τα τραγούδια! Εξάλλου δεν έχω κανένα πρόχειρο τραγούδι στο ρεπερτόριό μου που να λέει για μανταρινιά. Αν έχετε εσείς, πείτε μου να το προσθέσουμε στην play list after the τρούφες!
Οι τρούφες στη μέση της φωτό δεν είναι μανταρινότρουφες εννοείται :-)))
Τώρα αν σας πω να μην πετάξετε ούτε τα μανταρίνια αλλά να τα βάλετε σε κανένα κρεατάκι στο τέλος του μαγειρέματος, θα με χαρακτηρίσουν extreme! Εγώ θα το κάνω πάντως and put the blame on me babe!
Δοκιμάστε το λικέρ σας. Αν σας φαίνεται βαρύ, αραιώστε το με λίγο νερό. Αν έχετε υπομονή, περιμένετε μερικές μέρες αφού προσθέσετε νερό. Αν σας αρέσει έτσι, στην υγειά σας!
Τώρα που θα το σουρώσετε, ΜΗΝ πετάξετε τα μανταρίνια. Θα φτιάξουμε με αυτά τρουφάκια μανταρίνι. Βέβαια, μπορούμε να τα φτιάξουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάνει το λικέρ. Αν δεν κάνατε το λικέρ, προμηθευτείτε μανταρινάκια ακέρωτα (τα βιολογικά θα σας βολέψουν) και ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή. Αν έχετε κάνει το λικέρ, ανατρέξτε στα Tips.
Τα τρουφάκια μας είναι νηστίσιμα, ιδανικά για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και για τη Μεγάλη Σαρακοστή που ξεκινάει και όσο να 'ναι, μια υπογλυκαιμία θα την έχουμε! Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Μανταρινότρουφες250 γρ άχνη ζάχαρη
φλούδα από 4 μανταρίνια* γνωστής και καλής οικογενείας από σπίτι (ακέρωτα, αράντιστα)
1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα (χωρίς φλούδι δηλαδή)
2 κουτ. σούπας λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
Ζάχαρη κρυσταλλική
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα αφού τα βράσουμε 2-3 λεπτά, or else παίρνουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα. Αν τα βράσουμε/ξεφλουδίσουμε εμείς, φροντίζουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα λιώσουμε.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα.
Βράζουμε 2 φορές τις μανταρινόφλουδες για λίγο για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν, πετώντας κάθε φορά το νερό.*
Πολτοποιούμε κι αυτές στο μούλτι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ίσως σας φανεί στεγνή η ζύμη και νομίσετε ότι δε μπορείτε να τα πλάσετε. Μη βιαστείτε να προσθέσετε ποτό. Πατικώστε με το κουτάλι σας τη ζύμη και αφήστε τη λίγη ώρα, να βγάλουν τα αμύγδαλα τα έλαιά τους, έτσι ώστε να υγρανθεί το υλικό. Αν μετά από λίγη ώρα εξακολουθεί να σας δυσκολεύει στο πλάσιμο, προσθέστε λίγο λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ. Πλάθουμε λίγα-λίγα, παίρνοντας πολύ μικρή ποσότητα στο χέρι μας και σφίγγοντάς το στη γροθιά μας για να ενωθεί το υλικό και να μην διαλύεται. Τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και αν θέλετε και σε άχνη. Αν κολλάει το μίγμα στα χέρια μας, βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ, λικέρ, ή έστω νερό ανά 3-4 τρούφες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεραίνονται εύκολα γι αυτό τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα…τα τρώμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε :-) Επειδή ξεραίνονται εύκολα, εγώ τα κυλάω μόνο σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Το κλου της συγκεκριμένης συνταγής είναι το εξής: Οι φλούδες στις δικές μου τρούφες δεν είναι βρασμένες αλλά είναι οι φλούδες από τα μανταρίνια που χρησιμοποίησα για να φτιάξω το λικέρ. Δηλαδή, έφτιαξα το λικέρ μου (το οποίο γίνεται και σε σύντομο χρόνο 25-30 μέρες), και όταν ήταν έτοιμο πήρα τις φλούδες οι οποίες λόγω του μουλιάσματος είχαν μαλακώσει και ξεπικρίσει. Τις πολτοποίησα και συνέχισα χωρίς βρασίματα-ξεπικρίσματα.
Αν χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από το λικέρ, προσέξτε την ποσότητα λικέρ που θα βάλετε γιατί αλλιώς θα τραγουδάτε μετά. Πολύ πιθανό να τραγουδάτε το "Μωρή κοντούλα λεμονιά" γιατί από το πολύ λικέρ που θα έχετε πιει κατά λάθος, θα έχετε μπερδέψει τα εσπεριδοειδή και τα τραγούδια! Εξάλλου δεν έχω κανένα πρόχειρο τραγούδι στο ρεπερτόριό μου που να λέει για μανταρινιά. Αν έχετε εσείς, πείτε μου να το προσθέσουμε στην play list after the τρούφες!
Οι τρούφες στη μέση της φωτό δεν είναι μανταρινότρουφες εννοείται :-)))
Τώρα αν σας πω να μην πετάξετε ούτε τα μανταρίνια αλλά να τα βάλετε σε κανένα κρεατάκι στο τέλος του μαγειρέματος, θα με χαρακτηρίσουν extreme! Εγώ θα το κάνω πάντως and put the blame on me babe!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου